A PE fólia a legelterjedtebb az építőiparban, amelynek több változata is létezik, például az LDPE és a HDPE építési fólia. Bár első pillantásra csak a színükben és vastagságukban különböznek, valójában ennél sokkal több lényeges eltérés van köztük. Cikkünkben összegyűjtöttük az építési fóliák jelölését és minden fontosabb információt, hogy megkönnyítsük a legmegfelelőbb kiválasztását.

PE építési fólia

PE építési fólia

Mit jelent az építési fóliák neve?

Az építési fóliákat gyakran jelölik betű és szám kombinációjával, mint például a PE 02 fólia. A betű mindig az anyagot, a szám pedig a vastagságot mutatja. Ebben az esetben tehát egy 0,2 milliméter vastag (02) polietilén (PE) fóliáról van szó.

Gyakran hivatkoznak a polietilén fóliákra HDPE, MDPE és LDPE jelölésekkel. Ezek a polietilén sűrűségére utalnak: HDPE (hard) magas sűrűségű, MDPE (medium) közepes sűrűségű, LDPE (low) alacsony sűrűségű.

Létezik a polietilén PE fóliáknak egy különleges változata, az elektrosztatikus kisülésmentes, másnéven ESD fólia.

A betűkombináció után található szám a fólia vastagságát jelöli. A 02-es 0,2 milliméter, vagy ahogyan a fóliagyártásban gyakrabban használják, 200 mikron vastagságot jelöli.

Nincs egyértelmű szabály arra, hogy az egyes felhasználási területekre milyen vastag fólia szükséges, ezt mindig a megrendelő igényeinek felmérése után lehet pontosan meghatározni.

A vastagabb, 009–02-es vagyis 0,09–0,2 milliméter (90–200 mikron) vastag fóliákat útépítéshez, gát rézsűhöz, míg a vékonyabb 005-ig vagyis 0,05 milliméterig (50 mikron) terjedő fóliákat takarásra, padlóra terítésre ajánljuk.

PE építési fólia

Átlátszó PE építési fóliát elsősorban a fényáteresztő képessége miatt használnak

Építési fóliák fajtái

  • PE építési fólia (polietilén)
  • HDPE építési fólia (magas sűrűségű polietilén)
  • MDPE építési fólia (közepes sűrűségű polietilén)
  • LDPE építési fólia (alacsony sűrűségű polietilén)
  • ESD építési fólia (elektrosztatikus kisülésmentes)

PE építési fólia

A PE építési fólia (polietilén) az egyik leggyakrabban használt típus. Könnyű, tartós és vízálló tulajdonságai miatt ideális választás alapozási munkákhoz, talajvédő rétegként, épületvédő borításként és burkolatként. Rugalmassága lehetővé teszi a fólia könnyű formázhatóságát, így alkalmazkodik a különböző építési környezetekhez.

HDPE építési fólia

Az HDPE (magas sűrűségű polietilén) építési fólia kiváló mechanikai szilárdsággal és kopásállósággal rendelkezik. Ezért gyakran alkalmazzák talajszigetelésként alapozási munkák során, valamint úthálózatok és műtárgyak körüli vízszigetelő rendszerek részeként. A HDPE fólia ellenáll az időjárás viszontagságainak és a vegyszereknek is, így hosszú távú védelmet biztosít az épített környezet számára.

MDPE építési fólia

Az MDPE (közepes sűrűségű polietilén) építési fólia kiváló ütésállósággal és rugalmassággal rendelkezik. Gyakran alkalmazzák földmunkákhoz és sík terepek kialakításához, valamint tartályok, medencék és alagutak vízzáró rétegeként.

LDPE építési fólia

Az LDPE (alacsony sűrűségű polietilén) építési fólia rugalmas és könnyen formázható. Ennek köszönhetően gyakran alkalmazzák tereprendezési munkákhoz, épületvédő borításként és építési alapozáshoz. Az LDPE fólia kiváló vízhatlan tulajdonságokkal rendelkezik, így ideális megoldást nyújt az építési területek vízelvezetésére és védelmére.

ESD építési fólia

Az ESD (elektrosztatikus kisülésmentes) építési fólia megakadályozza az elektrosztatikus töltődést és kisüléseket. Ezek a fóliák fontosak lehetnek olyan helyzetekben, ahol az elektrosztatikus kisülések károsíthatják az érzékeny elektronikus eszközöket vagy veszélyes környezetet teremthetnek.

Az újrahasznosított PE ipari fóliák általában fekete színűek

Az újrahasznosított PE ipari fóliák általában fekete színűek

Milyen színű legyen az építési fólia?

Az építési fóliák esetén viszonylag ritkán számít a színük. Ez alól talán csak az olyan takaró fólia jelent kivételt, amelynek fényáteresztőnek kell lennie. Ebben az esetben átlátszó fóliát ajánlunk.

Amennyiben az átlátszóság nem szempont, ott a fólia színét leginkább az újrahasznosítás határozza meg. Újrahasznosítás során különböző színű fóliák kerülnek feldolgozásra, amelyek végeredménye általában valamilyen szürkésbarna szín. Ezt szoktuk pusztán esztétikai okok miatt feketére színezni.

Milyen méretben érhetők el az építési fóliák?

Az építési fóliák fontos jellemzője a méret. A szélesség, vagy állványra rögzíthető fóliák esetében felállított helyzetben a magasság 4–16 méter között változhat, míg a hosszuk 4 méter szélességig akár 200 méter, ennél szélesebb változatban 100 méter lehet.

A nagy hosszúság víz-, de por elleni szigetelésnél is fontos lehet, hiszen ebben az esetben nagy, folytonos szigetelést tudnak biztosítani anélkül, hogy hegeszteni vagy ragasztani kellene őket.

Egyedi igények

A legtöbb általánosan használt építési fóliából rendelkezünk raktárkészlettel, de előfordulhatnak speciális igények is. Ilyenkor a megrendelővel egyeztetve akár anyagában, akár méretében egyedi igényeket is ki tudunk elégíteni.

Miért válassza az Iparifóliákat?

Több mint húsz éve foglalkozunk építési és egyéb fóliák gyártásával. A mai napig családi vállalkozásként üzemelünk, rugalmasak, pontosak vagyunk és természetesen a két évtized alatt felhalmozott tapasztalatunk alapján szívesen adunk szaktanácsot is.

Amennyiben további kérdése van, kérjük vegye fel a kapcsolatot szakembereinkkel.