A műanyagiparban a különböző típusú granulátumok és regranulátumok kulcsfontosságú szerepet töltenek be. A granulátumok osztályozása, felhasználási módjai és környezeti hatásai alapvetően meghatározzák a kész termékek minőségét és fenntarthatóságát. Ez a megközelítés lehetővé teszi az ipar számára, hogy felelősen válassza ki és használja fel ezeket az anyagokat. Cikkünkben átfogó képet adunk a műanyag granulátumokról, regranulátumokról, valamint mesterkeverékekről és adalékanyagokról.

műanyag regranulátum

Műanyag granulátum osztályok és alkalmazásuk

A műanyag granulátumok osztályozása meghatározó szerepet játszik a felhasználási területek kiválasztásában. Az első osztályú granulátumok a legmagasabb minőséget képviselik, ideális választás vékony fóliák készítéséhez, ahol az anyag minőség és pontosság kiemelt kritérium. A másod- és harmadosztályú granulátumok, bár kevésbé finomak, tökéletesek vastagabb fólia termékek és egyéb alkalmazások számára, ahol a minőségi követelmények kevésbé szigorúak.

A regranulátumok terén szintén léteznek minőségi besorolások, amelyek a felhasznált hulladék állapotától függnek. A hulladék szelektív kezelése növeli a regranulátum minőségét. A legjobb minőséget a tiszta, szín szerint válogatott technológiai hulladékból nyert regranulátumok képviselik, amelyek garantálják a végső termék egyenletes és magas minőségét.

Színes regranulátum

Színes műanyag regranulátum

Mi a regranulátum és miért érdemes alkalmazni?

A regranulátumok lehetővé teszik a műanyaghulladék értékes újrahasznosítását. Ez a folyamat a műanyagokat a termelési ciklusba visszavezetve,

  • nem csupán fenntarthatóságot biztosít, hanem
  • az alapanyag minőségének állandóságát is garantálja.

A regranulátum előállítása során a műanyag hulladékot alaposan megtisztítják, majd extrudálási folyamaton keresztül granulátummá formálják, biztosítva az anyag tisztaságát és újrafelhasználhatóságát.

Regranulátumból színes termékek is előállíthatók, és bár a színek nem lesznek olyan élénkek, mint az új granulátum esetében, a színskála széles körben alkalmazható. Leginkább a natúr, világos és sötét színek dominálnak, de átlátszó változatok is készíthetőek, melyek enyhe színárnyalatbeli eltéréseket mutathatnak.

A regranulátumból készült termékek széles skáláját megtaláljuk az iparban, többek között szemetes- és sittes zsákok, párazáró fóliák, agrofóliák és egyéb hasonló alkalmazások formájában.

A regranulátum gazdaságilag kedvezőbb választás, mint az új granulátum, költsége jelentősen alacsonyabb. Magas minőségű végtermékek előállításához is alkalmazható, amennyiben a szennyeződéseket minimálisra csökkentik.

Mesterkeverékek és adalékanyagok

A mesterkeverékek és adalékanyagok élénkítik a műanyagipart, különösen a fóliagyártás terén. A mesterkeverékek színezett, nagy pigmenttartalmú koncentrátumok, melyek széles színpalettán érhetők el, köztük fehér, fekete, piros, kék, zöld, sárga, lila, barna, ezüst és narancs árnyalatokban. Lehetővé teszik a gyártók számára, hogy a granulátumhoz vagy regranulátumhoz keverve tökéletesen szabályozzák a kívánt színintenzitást.

Adalékanyagok

Adalékanyagok a termékek tulajdonságainak javításához

Adalékanyagok használatával jelentősen javíthatók a termékek

  • fizikai tulajdonságai,
  • tartóssága és
  • ellenálló képessége.

Ilyenek például a regranulátum extrudálását elősegítő gáztalanító adalékanyagok, melyek hatékonyabbá teszik a feldolgozási folyamatot. A csúsztató adalékok segítségével a hajtott fóliák könnyebben szétválaszthatók, a tasakok egyszerűbben nyithatók meg. Az UV stabilizátorok alkalmazása pedig növeli a sátorfóliák ellenállóságát a káros UV sugárzás ellen, hosszabb élettartamot és jobb védelmet biztosítva.

Műanyag granulátum és regranulátum raktárkészletről

Nagy raktárkészletünkre támaszkodva eleget tudunk tenni raklapos vagy nagyobb mennyiségű granulátum és regranulátum rendeléseknek egyaránt. Mesterkeverékek esetén hasonlóképp állunk rendelkezésre akár több zsákos megrendeléseknél is.

Ügyfeleink és gyártópartnereink számára nem csak a szükséges nyersanyagokat biztosítjuk, hanem végtermékeket is kínálunk. Rendelkezésre állunk elsőosztályú, nem újrahasznosított anyagokból készült termékek előállítására is. Ezáltal azon partnereink igényeit is ki tudjuk elégíteni, akik az új anyagok felhasználását preferálják. Rugalmas szolgáltatásunk és széleskörű termékkínálatunk segítségével minden egyedi igényt igyekszünk megvalósítani. Forduljon hozzánk bizalommal!