Talán sosem volt ennyire égető téma a környezethatékonyság, mint napjainkban. A nagy mértékben termelődő szervetlen hulladék komoly terhet jelent a bolygónkra nézve, éppen ezért a műanyag, valamint annak használata egyre megosztóbb az emberek körében. A probléma azonban nem magában az alapanyagban, hanem annak felhasználásában rejlik. Folyamatosan visszatérő kérdés, hogy vajon létezik-e a környezetbarát műanyag? Hogyan oszlik meg a felelősség? Kiknek van lehetősége környezetbarát csomagolóanyag előállítására? Cikkünkben többek között ezekre a kérdésekre is választ adunk, ezen felül bemutatjuk, hogy az Iparifóliáknál hogyan valósítjuk meg a fenntartható csomagolást.

Iparifóliák műanyag zacskó

A műanyag megítélése régen és ma

A műanyagok esszenciálisan szintetikus polimerek hosszú, ismétlődő atomláncolatai. Ez a kémiai kötés típus kifejezetten jó rugalmasságot és magas szintű ellenálló képességet biztosít az anyagnak. Ezek a kivételes tulajdonságok teszik a műanyagot előnyös csomagolóanyaggá az ipar számos ágazatában. Azonban nem tekinthetünk el attól, hogy a nagy mennyiségű felhasználás magában hordozza a környezeti terhek kockázatát, amelynek kezelése mind a felhasználók, mind pedig a gyártók közös felelőssége.

Érdekes tény, hogy a műanyagnak nem mindig volt az a kettős megítélése, amelyet napjainkban tapasztalunk. Eredetileg, a 19. század végén és a 20. század elején, úgy tűnt, hogy környezetbarát megoldást jelenthet, mivel segített helyettesíteni számos állati eredetű, fenntarthatatlan alapanyagot. Azonban a műanyag tárgyak és csomagolóanyagok elterjedése, életciklusuk rövidülése, ami gyakran egy vagy csak néhány használatra korlátozódott, erőteljesen hozzájárul a nagymértékű hulladék termelődéshez.

Iparifóliák által készített ingvállas táska

Ingvállas táskák, amelyek gyakran csak egyszer kerülnek felhasználásra.

Ennek a negatív hatású folyamatnak a lassítása nem a műanyag csomagolóanyagok beszüntetésében, hanem azok újrafelhasználásában rejlik. Míg egyén szintjén a műanyagtermékek többszöri használatával járulhatunk hozzá a környezeti terhek csökkentésében, addig az ipar az előállítás módján képes változtatni. Erre tökéletes példa, hogy az elhasznált, leselejtezett műanyagból minőségi regranulátum állítható elő, ami a normál műanyaggal közel azonos minőségű tulajdonságokkal bír.

A lehetőség tehát minden vállalat számára adott, hogy környezetbarát csomagolóanyagot kínáljon és használjon fel a gyártás és forgalmazás során. De mit is jelent pontosan a regranulátum, mint alapanyag? Milyen tulajdonságokkal és előnyökkel bír?

Milyen elvárásoknak kell megfelelnie a környezetbarát műanyagnak?

Amennyiben ön is kereskedelmi tevékenységet végez, nélkülözhetetlen, hogy a kiválasztott csomagolóanyag bizonyos elvárásoknak megfeleljen. Az áru védelme, vízhatlansága gyakran nélkülözhetetlen.

Alapvető követelmény, hogy az adott csomagolóanyag:

  • strapabíró,
  • rugalmas,
  • magas szakítószilárdságú,
  • változatos méretű és vastagságú,
  • széles színválasztékú,
  • eltérő kiszerelésben kapható legyen.
Iparifóliak regranulátum

Újrafelhasználás előtti regranulátum

A jó hír az, hogy a regranulátumból készült termékek megfelelnek a fentebb felsorolt elvárásoknak, ráadásul a termékek reciklikus előállításával a műanyaggyártás ökológiai lábnyoma is csökkenthető. Mindez lehetővé teszi a környezetbarát műanyag létrehozását.

Regranulátum az Iparifóliáktól

Egy átlagos műanyag lebomlási ideje akár 400-500 év is lehet, éppen ezért, a felhasznált és elhasznált műanyagot regranuláljuk, majd azt bevonjuk a gyártási folyamatba. Ennek köszönhetően a legtöbb termékünk alapanyagát ezek a regranulátumok képezik, így jelentős lépést tettünk a fenntartható műanyaggyártás irányába.

Színezett regranulátum az Iparifóliáktól

Apró, színezett regranulátum szemek

Az eljárás során képesek vagyunk az eredetivel közel megegyező minőségű műanyag előállítására, amelyek változatos színekkel, eltérő mérettel és funkcionalitással rendelkeznek, így többféle igény kielégítésére is alkalmasak. A technológiának köszönhetően az egyszer használatos műanyagok életciklusa meghosszabbítható, így tovább bent tarthatók a körforgásban.

Büszkék vagyunk rá, hogy ezzel az ipari szintű megoldással jelentős lépést tettünk a környezetbarát műanyag irányába. Továbbra is azon dolgozunk, hogy termékeink egyaránt megfeleljenek vásárlóink és a jövő igényeinek is.

Kapcsolódó termékek

Ingvállas táskák

Ingvállas táskák

Többféle méretű bevásárló táskák klasszikus és egyedi színekben

Zöldhulladék zsákok

Zöldhulladék zsákok

Biológiailag lebomló adalékanyaggal gyártott zsákok kerti- és zöldhulladékhoz